7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Placki z oliwkami

Pyszne, ale czasochłonne.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

30 g drożdży
300 g mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki cukru
2 jajka

zielone lub czarne oliwki bez pestek lub suszone pomidory
garść posiekanej zielonej pietruszki
tymianek
oregano
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Pokruszyć drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki mąki, pół szklanki ciepłego mleka i pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn podrośnie, dodać resztę mąki, mleka i 2 jajka. Dokładnie wymieszać i znów pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podrośnie, dodać posiekane oliwki, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Z powstałego ciasta smażyć na oleju placki.

Wskazówki i uwagi:

Nie znoszę czekać aż drożdże wyrosną :-) Ale tu trzeba, a dzięki temu placki są super pulchne i puszyste. Ciasto ciężko odkleja się od chochelki. Im bardziej rozgrzana patelnia tym szybciej się smażą, trzeba uważać by nie przypalić.

Ja pozostałam w tonacji zielonej - dodałam zielone oliwki i podałam placki ze szpinakiem. Smacznego!
Nadesłał(a) Ylajali, dnia: Jan 12, 2009
Źródło/autor przepisu: Moje Gotowanie, numer styczniowy 2009 (niewielkie modyfikacje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ten przepis przypomniał mi o moich śródziemnomorskich racuchach, które właściwie są jego wegańską wersją. A dopiero co go tu zobaczyłam...
Dla mnie również wcale nie czasochłonne, szybko się robi i pyszne! :D Przyprawy miałam świeże (czosnek niedźwiedzi, oliwki, rozmaryn i oregano - mniam!), pomidorów nie miałam.
Luna7 May 8, 2013

zrobiłam w wersji wegańskiej z mlekiem sojowym i bez jajek. udały się na 100%. Wcale nie sa tak czasochłonne.../ nastawiam drożdże i przez 15 minut wyrastania przygotowuje resztę ciasta, kroje dodatki. potem po wymieszaniu zaczynu z ciastem czekam jeszcze 10 minut i na patelnię :). Dodatków musi być sporo. na 300g mąki dałam 20 oliwek, dużą garść posiekanej natki i 4 pokrojone połówki suszonych pomidorów. przypraw w sumie z 2 łyżeczki. W 1/2użyłam mąki razowej. Fajnie smakowały z kwaśną surówką :)
~mortycja May 3, 2013

Fajny przepis, w swoim wykonaniu dałam mąkę razową i troszkę otrąb oraz groszek konserwowy. No i jako, że staram się nie jeść tłustych potraw upiekłam placuszki w piekarniku, na ciepło idealne na obiad z dodatkiem sosu i warzyw, a po ostudzeniu nadają się na śniadanko jako zamiennik pieczywa. Wrzucam 2 zdjęcia poglądowe :)
koralina Jul 25, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Awokado i oliwki (wegańska)
Sałatka ziemniaczana z oliwkami i oliwą z oliwek (wegańska)
Łagodny chrzan z oliwkami (ovo-wege)
Kanapki z pomidorem i oliwkami (wegańska)
Makaron ze szparagami i oliwkami (wegańska)
Oliwki z pomarańczami i papryką (wegańska)
Hummus z czarnymi oliwkami (wegańska)
Tortilla (placki) (lakto-wege)
Placki z kalarepki (ovo-wege)
Kabaczkowe placki I (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas