7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety jaglano-soczewicowe ze słonecznikiem

Super przekąska, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku ;)

Średnia ocena: [4.857142857142857 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

20 dag pietruszki
50 dag selera
12 czubatych łyżek kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wrzątku i sól
10 czubatych łyżek soczewicy zielonej
10 dag słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek do masy
sól morska – 1 czubata łyżeczka
1 opakowanie pieprzu ziołowego
3 łyżki pietruszki suszonej
1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia

Przygotowanie:

Ugotować na parze pietruszkę, selera (ok. 25 min). Ugotować kaszę (ok. 40 min) i soczewicę (ok. 40 min - odcedzić).

Uprażyć bez tłuszczu słonecznik, zemleć go. Mielony słonecznik dodać do CIEPŁEJ soczewicy i dokładnie wymieszać widelcem, ugniatając masę.

Zemleć ZIMNĄ soczewicę ze słonecznikiem, ZIMNĄ kaszę i warzywa. Wyrobić masę, dodać przyprawy i oliwę, wyrobić masę. Uformować kule (używając łyżki do lodów maczanej w wodzie i zwilżając ręce wodą) i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temp 200 st. C (termoobieg) po 25 min z każdej strony.

Kulki są miękkie, więc trzeba postępować delikatnie, żeby się nie rozpadły. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku (uchylone drzwiczki) jeszcze kilka minut. Upieczone mają chrupiąca skórkę i miękki miąższ.

Wskazówki i uwagi:

Wyszły 22 kotlety. Myślę, że ta masa nadaje się też na pasztet, ale ja piekłam z niej tylko kotlety.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2009-01-01 22:48:25.778
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Kotlety są pyszne! Przepis wzbogaciłem o marchewkę i, moim zdaniem obowiązkowy do soczewicy, kmin rzymski. Pieprzu ziołowego dałem jeszcze więcej niż w przepisie, chociaż proporcji w ogóle nie trzymałem się zbyt kurczowo. Mi wyszło 12 dużych kotletów i mała blaszka pysznego pasztetu :) Kotlety trzeba rzeczywiście piec bardzo długo żeby można było nimi operować ;)
sebbe 2015-03-22 21:11:25.476

Pcha!:) Nie miałam pietruszki i selera, ale zastąpiłam je marchewką. Kotleciki rzeczywiście są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
~Madeline 2013-02-06 22:11:36.865

Kotlety bardzo dobre :) choć piekłam tylko 25 min na termoobiegu (nie miałam cierpliwości dłużej ;)) Wyszło mi 16 i jeszcze wystarczy na pasztet w małej blaszce.
sn00pka 2012-01-22 15:37:42.97

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety jaglano - marchewkowe z curry (wegańska)
Kotlety gryczano-soczewicowe z porem i pestkami dyni (wegańska)
Kotlety z cukini i marchwi ze słonecznikiem (ovo-wege)
Kotlety z pęczaku i selera ze słonecznikiem (wegańska)
Kotlety marchewkowo-słonecznikowe (z mielonym słonecznikiem) (wegańska)
Krem jaglano-truskawkowy (wegańska)
Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa) (wegańska)
Krokieciki jaglano-słonecznikowo-pieczarkowe (wegańska)
Rogaliki jaglano-morelowe na zakwasie (wegańska)
Pasztet sojowo-soczewicowy (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas