7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Szpinakowe canelloni w dwóch sosach

To danie na specjalne okazje, ale nie wymaga całego dnia spedzonego w kuchni :)



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

makaron canelloni
paczka szpinaku
kawałek mozarelli
przecier pomidorowy
śmietana
serek topiony
pieprz
sól
czosnek
koperek, natka pietruszki, rozmaryn
rosołowa kostka warzywna
masło
mąka

Przygotowanie:

Przygotowujemy szpinak, dusimy go w garnku, dodajemy trochę śmietany i serek topiony, pieprz, sól, czosnek (najlepiej rozgnieciony lub granulowany). Nadziewamy canelloni i układamy w nasamrowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy pierwszy sos: w garnku gotujemy troszkę wody z kostką rosołową, dodajemy mąkę rozmieszaną wcześniej w odrobinie gęstej wody, gdy sos zgęstnieje dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i przyprawy, zalewamy canelloni, układamy pokrojoną w plastry mozarellę.

Przygotowujemy drugi sos: podgrzewamy w rondelku masło, dodajemy trochę mąki, intensywnie mieszamy, następnie dodajemy kubeczek śmietany, sól i pieprz, mieszamy i zalewany sosem naszą potrawę
zakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę, ja ustawiam na ok. 220 stopni C. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Canelloni najlepiej nadziewać małą łyżeczką, małymi porcjami, trzymając rurkę pionowo.
Nadesłał(a) rondel, dnia: 2008-09-17 20:08:23.518
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Lordzie Zawiasie, spróbuj trochę dedukcji... jeśli autor nie podał dokładnej ilości, to prawdopodobnie miał na myśli najczęściej występujące (w jego mniemaniu) opakowania.
Makaron się sprzedaje w paczkach po 400 g (a w każdym razie tak na 4 osoby należałoby wziąć, ale nie mam pojęcia, czy canelloni nie sprzedaje się np. po 200 albo 500 g w opakowaniu, to już musisz sprawdzić).
Mrożony szpinak obecnie bywa po 350-400 g na opakowanie, ale w 2008 mogło chodzić o 400 g op., a w każdym razie ja dopiero od 2 lat dostrzegam szpinak w mniejszych op. i tej samej cenie... No i równie dobrze mogło chodzić o świeży szpinak, autor nie sprecyzował. Ile waży paczka świeżego, nie wiem, ale te chyba wyglądają od lat tak samo i mają może ze 200 g.
Z mozarellą i śmietaną w ogóle nie kombinuję, dedukuj sam. Za mało się na tym znam. Strzelam jedynie, że może chodzić o op. 150 i 200 g. Serki topione też są dla mnie tajemnicą, wydaje mi się jedynie, że nie ma op. większych niż 100 g, ale podkreślam, że to tylko moje przypuszczenia.
Koncentrat chciałam podpowiedzieć ten w słoiczkach ok. 200 g, bo w takich jest tego w sklepach najwięcej, ale widzę, że autor tym razem podał, ile trzeba, choć dopiero ukryte w przepisie...
Przyprawy dajesz wedle uznania, masła zgaduję, że powinieneś dać łyżkę, a mąki tak ze dwie na każdy sos.
Luna7 2013-12-15 10:03:59.862

Wszystko pięknie ładnie ale jakieś proporcje by mogły by zostać podane, nie każdy jest Magdą Gessler i kuchnie ma w małym palcu :p
Pzdr.
~Lord Zawias 2013-12-14 20:05:44.396

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kalafior w sosie szpinakowym (lakto-wege)
Spaghetti o dwóch smakach [Spaghetti ai due sapori] - ze smażonym bakłażanem i sosem pomidorowym (wegańska)
Spaghetti z sosem szpinakowo-serowym (lakto-wege)
Pieczarkowe racuszki z sosem szpinakowym (wegańska)
Makaron z wegańskim sosem szpinakowym (wegańska)
Klopsiki szpinakowo-twarogowe w sosie serowym (lakto-wege)
Penne pełnoziarniste z sosem szpinakowo-niebieskim i oliwkami (lakto-wege)
Surówka szpinakowa z rzodkiewką i sosem na bazie tahini (wegańska & RAW)
Makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym i tofu (wegańska)
Canelloni z zielonym groszkiem w pomidorach (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas