7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka warzywna z sosem jajecznym



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

* 2 jajka
* nieco wody
* sos sojowy
* cukier lub miód

Ulubiony zestaw warzyw (na zdjęciu: jeden mały burak, pół cebuli, pół marchewki, dwie różyczki brokuła + bonusowo nieco orzechów nerkowca i pestek dyni)

Przygotowanie:

Warzywa (+ ew. pestki i orzechy) kroimy wedle uznania (ale w nie za duże kawałki), układamy w żaroodpornym naczynku.

Do osobnej miseczki rozbijamy jajka i pozbawiamy je skrętek (nie jest to konieczne, aczkolwiek ja za nimi nie przepadam), roztrzepujemy widelcem i dodajemy nieco wody (ok dwie, trzy łyżki), łyżeczkę miodu/ cukru i sos sojowy do smaku. Tak powstałym sosem zalewamy wcześniej przygotowane warzywa.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (lepiej bez termoobiegu) i zapiekamy, aż sos jajeczny całkiem się zetnie.
Nadesłał(a) hiden, dnia: May 15, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka z cukinii lub dyni i ryżu pod sosem warzywnym (lakto-wege)
Zapiekanka warzywna (wegańska)
Zapiekanka warzywna z tofu (wegańska)
Zapiekanka ryżowo–warzywna (z włoszczyzną) (bez ograniczeń)
Sos witaminowy - jajeczny z zieleniną i chrzanem (bez ograniczeń)
Afrykańskie plantany (banany skrobiowe) w sosie pomidorowo-jajecznym (ovo-wege)
Sos 6 ziół do sałatek warzywnych (ovo-wege)
Sos warzywny z fasolką szparagową i granulatem sojowym (lakto-wege)
Roladki warzywne z sosem jogurtowo-ziołowym (lakto-wege)
Omlet grzybowy (pieczarkowy) z sosem warzywnym (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas