7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Babka drożdżowa z dynią, soją i rodzynkami



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

50 g drożdży
500 g mąki
ciepłe mleko, kilka łyżek do rozczynu
1 szklanka cukru
3 jajka + do posmarowania wierzchu
1 szklanka ugotowanej i zmielonej soi
2 łyżki podkiełkowanej pszenicy
100 g zmielonej dyni pomarańczowej
100 g otrąb pszennych
otarta skórka z cytryny
cukier waniliowy
sól
1 szklanka oleju
100 g rodzynek
tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Z drożdży, kilku łyżek mąki, mleka i 1 łyżeczki cukru sporządzić rozczyn, odstawić na kwadrans.

Jajka ubić z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z pozostałymi składnikami (na końcu olej i rodzynki) - dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.

Formę wysmarować olejem i wysypać mąką. Włożyć do niej ciasto (1/3 wysokości), ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i upiec.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babka drożdżowa z rodzynkami (ovo-wege)
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową (bez ograniczeń)
Babka drożdżowa ze skórką cytrynową i rodzynkami (bez ograniczeń)
Babka polska z rodzynkami (bez ograniczeń)
Naleśniki drożdżowe "dla Ewy", z cynamonem i rodzynkami (wegańska)
Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka) (wegańska)
Lasagna z dynią (wegańska)
Spaghetti z dynią (wegańska)
Soja po chińsku (wegańska+miód)
Soja po bretońsku 1 (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas