7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Soczewiaki czyli smażone trójkątne pierożki ziemniaczane z soczewicą

Soczewiaki są tradycyjną potrawą regionalną m.in. na Suwalszczyźnie.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

farsz:
soczewica - 1,5 szkl.
cebula - 4 szt. (średnie)
marchew - 1 szt. (średnia)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
jarzynka
ew. ulubione zioła (np. tymianek, cząber, majeranek)

ciasto:
ziemniaki - 6-7 szt.
mąka - 2 kubki
jajko - 2 szt.
drożdże - 30 g
jogurt - ile zbierze

olej do smażenia

Przygotowanie:

Farsz:
Soczewicę wypłukać i namoczyć na godzinę. Przygotować warzywa, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce.

Cebulę zrumienić na oleju, dodać marchew, jeszcze chwilę smażyć, dodać odcedzoną soczewicę, podrumienić, posypać przyprawami, podlać szklanką wody, przykryć. Dusić na małym ogniu, aż soczewica wchłonie wodę. Jeżeli jeszcze jest twardawa, dolać 1/2 szklanki wody i dusić dalej i tak, aż do skutku.

Kiedy farsz jest już gotowy, zdjąć pokrywkę i odparować, uważając żeby nie przypalić.
Farsz przestudzić, "podziabać" trochę widelcem - żeby był bardziej "papkowaty".

Ciasto:
Ziemniaki ugotować w całości (razem ze skórką), po ugotowaniu obrać i podusić (rozgnieść na miazgę).

Drożdże rozczynić z jogurtem, 2 łyżeczkami mąki i odrobiną cukru. Gdy zaczną "chodzić", dodać je do ziemniaków, dodać też resztę mąki i jajka. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Pierożki:
Gdy ciasto podrośnie, podzielić na cztery-pięć części i każdą z nich - po kolei - rozwałkować, podzielić na kwadraty (6 na 6 cm), nakładać farsz i zlepiać w trójkątne pierożki. Pierożki odkładać na posypaną mąką ściereczkę i przykryć drugą ściereczką.
Kiedy trochę "spuchną", smażyć na gorącym oleju - mają być mocno rumiane.

Wskazówki i uwagi:

Przepis ten można wykorzystać do stworzenia wielu innych przepysznych potraw. Poczynając od zmiany farszu na szpinakowy, serowy, ruski itp., a kończąc na babach, pasztetach, wytrawnych pączkach, krokiecikach, parowańcach i plackach smażonych na patelni.
Nadesłał(a) ~Philly, dnia: 2009-06-08 10:32:48.617
Źródło/autor przepisu: kuchnia_moja.w.interia.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robię takie od lat, tylko zamiast smażyć - piekę w piekarniku i podaję z sosem czosnkowym :) pyszka :)
Jabłonka 2012-12-22 10:02:10.972

Bylem na Mazurach kilka razy i tam wlasnie probowalem ich pierwszy raz. Jestem po prostu w nich zakochany!!
~smakosz 2010-11-10 14:53:36.621

A ja lubie takie pierozki, ale koniecznie z orientalnymi przyprawami jak curry, cumin, swiezy imbir oraz koniecznie!!! ze swieza zielona kolendra.
~Ania 2010-10-05 13:32:08.592

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pierożki ziemniaczane [Tortellini di patate] (bez ograniczeń)
Ravioli ze szpinakiem, czyli włoskie, kwadratowe pierożki (wegańska)
Ziemniaczane smażone ślimaczki (wegańska)
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą (wegańska)
Jim Jarmusch na zielono, czyli jarmuż z soczewicą (wegańska)
Gratin dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana z Delfinatu (lakto-wege)
2 in 1, czyli musztardowe puree (lub kotlety) ziemniaczane (wegańska)
Cypryjskie Fadżi czyli pyszna soczewica gotowana z ryżem i cebulą (wegańska)
Zupka śmieciówka czyli jarzynowy krem z soczewicą i kaszą lub ryżem (wegańska)
Pierożki wonton (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas