7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tofu w stylu meksykańskim

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

torebka (100g) ryżu
kukurydza-pół puszki
fasolka czerwona-pół puszki
tofu-ok.125g
zielona papryka-pół strąka
pomidor-pół lub cały
cebulka-pół
pieczarki-4 średnie sztuki
fix do kurczaka po meksykańsku- torebka KNORR
oliwa z oliwek do smażenia
curry
sól
można dodać bazylię i oregano

Przygotowanie:

Pieczarki i paprykę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pomidor posiekać, cebulę przekroić na pół i pokroić w krążki. Tofu pokroić w średnią kostkę – niezbyt dużą.
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli i curry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut, aż będą miękkie. Dodać paprykę i pomidor. Następnie odlać kukurydzę i fasolkę z puszki i dodać na patelnię. Wlać szklankę przegotowanej, zimnej wody i wsypać fix.
Wszystko razem porządnie zagotować i wymieszać aż sos zacznie gęstnieć. Dodać tofu i gotować jeszcze ok. 5 minut.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast tofu można dodać ugotowane kotleciki sojowe pokrojone w paseczki.
Ryż nie musi byc gotowany z curry, ale w ten sposób otrzymamy kolor i aromat.
Nadesłał(a) Aquedita, dnia: 2005-09-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zamiast Fix dodałam dodatkowe 2 pomidory, zmiksowałam je w mikserze i dodałam mieszankę przypraw do pizzy, poddusiłam wszystko razem ok 10 min,ładnie zgęstniało i wyszło pyszne:)
AgCherryBlossom 2012-07-21 19:53:28.981

Chciałabym podnieść tutaj ważną kwestię, że weganizm nie ogranicza się tylko do spożywania produktów nie pochodzących od zwierząt, ale również nie pochodzących ze źródeł nieetycznych tj. testujących na zwierzętach.
Reklamowany tutaj Knorr może i wydaje się niewinny, ale jego producentem jest UNILEVER, jak wiadomo korporacyjny gigant, który jak najbardziej torturuje i morduje naszych braci. Tak więc apeluję o wrażliwość także w tej kwestii!
~Ruda 2010-10-22 13:28:30.306

Bardzo dobre! Ja nie dodawałem soji ani tofu, mimo wszystko danie naprawdę sycące! Polecam!
~aree1987 2005-09-17 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tofu z warzywami w stylu indyjskim (wegańska)
Smażone tofu z groszkiem cukrowym i kiełkami mung w stylu egzotycznym (wegańska)
Potrawka a'la meksykańska (pomidorowo-fasolowa z tofu i papryką) (wegańska)
Kotlety meksykańskie (ovo-wege)
Sałatka meksykańska (lakto-wege)
Tortilla meksykańska (placki) (lakto-wege)
Ryż z sosem meksykańskim (wegańska)
Gołąbki "meksykańskie" pieczone (ovo-wege)
Sałatka a la Anetek - meksykańska (bez ograniczeń)
Ekspresowy sos meksykański (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas