pół główki kalafiora
kilka ugotowanych ziemniaków - np. z wczorajszego obiadu :)
2 pomidory
1 cebula
1 papryka czerwona
ser – jaki kto lubi do zapiekanek
sól, pieprz, bazylia, kolendra, czosnek, majeranek (tudzież inne przyprawy wedle gustu)
sos beszamelowy: pół szklanki jogurtu, żółtko, 2 łyżki mąki
olej i bułka tarta – do smażenia i wyściełania formy
Przygotowanie:
Umyty kalafior dzielimy na małe różyczki, zalewamy w dużym naczyniu wrzącą wodą i zostawiamy na ok. 5 minut - ewentualnie zalany w ten sposób wrzątkiem gotujemy na malutkim ogniu 3 min. (aby się tylko zblanszował, a nie zaczął rozgotowywać). Po zblanszowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia i przeschnięcia (warzywa do zapiekanki nie powinny być zbyt mokre). Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodając sól, pieprz i kolendrę. Podobnie pozostawiamy, by wystgły i nieco przeschły. Gdy warzywa stygną, można zająć się formą do zapiekanki i ziemniakami. Foremkę smarujemy olejem i oprószamy obficie bułką tartą. Ziemniaki kroimy w talarki lub kosteczkę, posypujemy przyprawami i układamy na dnie foremki jako pierwszą warstwę. Trzeba jeszcze pokroić pomidory w plasterki, przygotować sos beszamelowy (standardowo – bełtając jogurcik, mąkę i żółtko na jednolitą masę) i dodać do niego bazylię z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu. Teraz możemy układać kolejne warstwy zapiekanki. Po ziemniakach będą to:
trochę kalafiora
papryka z cebulką
znowu trochę kalafiora
plastry pomidora (oprószone pieprzem i bazylią lub majerankiem)
Całość podlewamy sosem beszamelowym i dekorujemy na wierzchu serem. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Nadesłał(a) ~jaskółka,
dnia: Jul 31, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
~poszukująca Jun 30, 2009