7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Aromatyczny bakłażan w warzywniku

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 bakłażany
1 ząbek czosnku (ew. sól czosnkowa)

2 ogórki
4 pomidory
5-6 sporych rzodkiewek
1 cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
trochę świeżego koperku

sól
pieprz
papryka słodka
bazylia
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub innej z całymi ziarnkami gorczycy)
duża szczypta sezamu
olej - w ilościach do smażenia i do sałatki

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry, solimy oraz odstawiamy, aby puściły sok i goryczkę.

W czasie, gdy bakłażany czekają, zajmujemy się sałatką. Ogórki, pomidory, rzodkiewkę i cebulę kroimy jak kto lubi (np. w kosteczkę). Dodajemy odsączoną kukurydzę. Całość leciutko solimy i zostawiamy na chwilę. Gdy warzywa się "przegryzą", dodajemy koperek, przyprawy, musztardę (można rozbełtać odrobinką wody lub soku, jaki spłynął z warzyw), olej i ziarno sezamowe. Wstawiamy jeszcze na moment do lodówki.

Wracamy do bakłażanów. Sok ścieramy z plastrów ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane plastry smarujemy z obu stron przekrojonym ząbkiem czosnku i oprószamy pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry bakłażana smażymy na rumiany kolor.

Usmażone plastry bakłażana podajemy na ciepło z przygotowaną wcześniej sałatką i pieczywem.

Wskazówki i uwagi:

Aby ułatwić spływanie goryczkowego soku z bakłażanów, można po pokrojeniu i posoleniu dodatkowo każdy plasterek delikatnie drasnąć nożem na krzyżyk.
Nadesłał(a) lasti, dnia: 2005-06-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Rzeczywiście, przy smażeniu ich piewrszy raz rzeczywiście okropnie nasiąknęły tłuszczem. Zastosowałam patent, na jakim często przyrządza się naleśniki, aby były delikatne i nie za tłuste. Zamiast wylewać olej na patelnię, biorę kawałek watki (są też specjalne kuchenne pędzelki do tego celu), nasączam go olejem i smaruję powierzchnię. W ten sposób na patelni będzie minimalna warstewka tłuszczu, żeby usmażyć bakłażana i żeby jednocześnie nie przesiąkł on tłuszczem.
~Lasti 2005-07-03 00:00:00.0

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze w ten sposob smazony baklazan obrzydliwie nasiąka tluszczem, masz na to jakis sposob?
~kie 2005-06-10 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażan zapiekany z cukinią (lakto-wege)
Pieczony bakłażan z kiełkami (wegańska)
BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka (lakto-wege)
Bakłażan z ryżem i pomidorem (wegańska)
Aromatyczna dynia (wegańska)
Barszczyk aromatyczny (wegańska)
Bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege)
Bakłażan pieczony pod pomidorami i serem (lakto-wege)
Bakłażan z pieczarkami i czosnkiem na zimno (wegańska)
Pieczony bakłażan najlepszy do kanapek (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas