7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Aspirynki

Średnia ocena: [1.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
4 żółtka
30 dag margaryny
4 łyżki śmietany

Lukier:
1 białko
10 dag cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Białko dobrze rozbełtać z cukrem pudrem, smarować tym ciastka (najlepiej pędzelkiem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec na złoto.

Wskazówki i uwagi:

Można posypać mielonymi orzechami albo ciacha po upieczeniu przełożyć dżemikiem. Ja jednak wolę tradycyjne aspirynki grubo posmarowane lukrem!
Nadesłał(a) ~gabi, dnia: May 2, 2005
Źródło/autor przepisu: moja babcia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

W sieci są różne wersje - i z cukrem i bez. Tych drugich jest chyba jednak nieco więcej. Wydaje mi się, że to jest bardziej tradycyjna wersja.
~aga Nov 20, 2009

a cukru się nie dodaje do ciasta?
~curra Nov 20, 2009

Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, moja babcia takie piekła! Wybrałam wersję z dżemem - połowę ciasta wykrawałam formą z dziurką, połowę bez dziurki, po upieczeniu przełożyłam dżemem śliwkowym. Pyszne!
~doda May 26, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas