7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dip szpinakowo-bambusowy wyśmienity! - nie tylko dla szpinakożerców!!

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

- paczka mrożonego szpinaku
- jedna zupka Knorra w proszku - najlepsza jest jarzynowa, ale moze być też cebulowa (ale uwaga! nie może być w niej makaronu!)
- pół puszki pędów bambusa
- jeden mały pojemniczek śmietany 18%
- pół słoika majonezu

Przygotowanie:

Szpinak (może być nawet tani "szpinakowy złom") rozmrozić, odsączyć, rozdrobnić. Pędy bambusa dość drobno posiekać.
Wymieszać śmietanę, majonez, dodać szpinak, pędy bambusa, wsypać zupkę Konrra i wymieszać dokąłdnie z masą. Koniecznie zostawić do następnego dnia, gdyż składniki zupki musza namoknąć i oddać smaki :)

Nie wymaga doprawiania, choć jeśli ktoś chce... Następnego dnia otrzymujemy znakomity DIP o niepowtarzalnym smaku (który naprawde niewiele ma już wspólnego ze szpinakiem) i dominującym smaku pedów bambusa. Rewelka do krakersów, czapatti, czy co tam dusza zapragnie!

Wskazówki i uwagi:

Przygotowywać dzień przed spożyciem!
Nadesłał(a) NaSkrzydłachWiatru, dnia: Dec 10, 2004
Źródło/autor przepisu: Oryginalny przepis z małego kanadyjskiego miasteczka :) autor nieznany
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo, bardzo pychowate! Zupki jarzynowej nie szło dostać, więc sie zrobiło z cebulową. Fantastyczny smak. Nikt nie zgadł, z czego to jest. A co z ta anegdotą o Izaaku? Bardzo bym chętnie poznała. Przy kuchni zawsze się przyda nieco uśmiechu... Buziaki!
~Izka Oct 18, 2006

Ale jaka zupka to ma byc bo nie czaje?! :/ Taka duza czy goracy kubek...? Chce sprobowac ale jak to zrobic? ;)
~Bian Jul 11, 2006

No i stracisz gree... bo wszystkie skłądniki maja tu swoją rolę do odegrania. A poza tym - nic mi się nie pomyliło. Tak własnie wygląda ten przepis. Chcesz - modyfikuj - prawo kucharza - ale uważaj, bo wyjdzie to jak w tej anegdocie o biednym Izaaku, który chciał upiec białą babkę z rodzynkami i zaczął zamieniać składniki :-)
NaSkrzydłachWiatru Jul 10, 2006

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dip czosnkowy (lakto-wege)
Dip z rokpola (lakto-wege)
Chlebek szpinakowy (lakto-wege)
Kotlety szpinakowe (ovo-wege)
Szpinakowe klopsiki (bez ograniczeń)
Rolada szpinakowa (bez ograniczeń)
Naleśniki szpinakowe (wegańska)
Masło szpinakowe (lakto-wege)
Szpinakowa sałatka (wegańska & RAW)
Dip czosnkowo-ziołowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas