7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa-krem z marchewki z imbirem, jogurtem i tymiankiem



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 kg młodej marchewki
1 cebula
2 łyżki oliwy do smażenia
1 litr bulionu warzywnego
pół szklanki jogurtu
2-3 cm świeżego kłącza imbiru (lub łyżeczka suszonego)
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
sól
pieprz kajeński
tymianek do posypania - najlepiej świeży

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i usmażyć na oliwie w garnku, w którym będzie się robić zupę. Dodać posiekaną w plastry marchew i dusić, mieszając często, aż zmięknie. Zalać bulionem i gotować ok. 20 min.

Odłożyć kilka plastrów marchewki do dekoracji, resztę zupy zmiksować, przyprawić jogurtem, startym imbirem, sokiem z cytryny, masłem, solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie gotować.

Przelać do ogrzanych talerzy, posypać tymiankiem i udekorować odłożonymi plasterkami marchwi. Podawać z grzankami.
Nadesłał(a) sowa, dnia: 2004-07-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis podał ktoś na pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Prosta zupa-krem ziemniaczano-porowa z tymiankiem (wegańska)
Zupa-krem z marchewki z grzankami (lakto-wege)
Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa krem gruszkowo - pietruszkowa z imbirem (wegańska)
Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem (lakto-wege)
Zupa krem z selera naciowego i marchewki, zabielana (bez ograniczeń)
Zupa krem z selera, marchewki i cukinii (wegańska)
Pikantna indyjska zupa-krem z marchewki (wegańska)
Zupa krem z czerwonej soczewicy, pora i marchewki (wegańska)
Sos kreolski (pomidorowy z czosnkiem, imbirem i tymiankiem) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas