7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ryz po meksykansku 1



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 lyzki oleju lub oliwy
1 filizanka (szklanka) ryzu
1/2 filizanki drobno posiekanej cebuli
1/2 filizanki drobno posiekanej zielonej papryki
2 zabki posiekanego czosnku
1 sredni pomidor (zalac wrzatkiem, obrac ze skorki, usunac nasiona, drobno posiekac)
1 lyzeczka cuminu*
3/4 lyzeczki soli
okolo 1 1/2* filizanki rosolu (wody)

Przygotowanie:

Tłuszcz rozgrzać, dodac ryz i smazyc na wolnym ogniu przez 2 min., stale mieszajac. Dodac cebule, papryke i czosnek mieszajac az cebula stanie sie szklista. Dodac pomidora, smazyc okolo 30 sec.
Dodac rosol(wode), cumin i sol. Doprowadzic do wrzenia, zamieszac.
Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem okolo 15 min., az ryz bedzie miekki, a woda odparuje. Odstawic na 5-10 min.

Wskazówki i uwagi:

* Cumin - nie mylic i nie zastepowac koprem wloskim, anyzem, kminkiem, czy kolendra.

Co do ilosci plynu: Ryz zwykle gotuje sie w proporcjach 1 czesc ryzu do 2 czesci plynu. Ale poniewaz pomidory zawieraja wode, wiec ja dodaje tyle plynu, by wraz z pomidorem bylo 2 filizanki.

Skladniki na 3-4 porcje.
Nadesłał(a) pat, dnia: Jul 21, 2003
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu podanego na pl.rec.kuchnia przez EsatreS (EsatreS@netscape.net)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo smaczne naprawę świetny pomysł
10na6x Jan 7, 2022

wypasione! nie wiedzialem , ze mam taka zylke do gotowanie - chyba bede na to laski rwal . . .
~nieZgood Apr 17, 2004

jestem nowy wsrod wegetarianskiej spolecznosci - brzydzi mnie mieso i zastanawiam sie dlaczego nie sprobowalem tego wczesniej. A propos probowania - to wlasnie sobie robie takie jedzonko - jak bedzie ok to dam znac.
~nieZgood Apr 17, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas