7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Połówki ziemniaków pieczone pod jogurtem



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

1 kg ziemniaków, najlepiej młodych
500 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
olej
sól
papryka ostra sproszkowana
czosnek granulowany (w wersji spolszczonej) lub asafetida (w wersji oryginalnej, jeśli uda się kupić)

Przygotowanie:

Ziemniaki porządnie umyć i nie obierając przeciąć na pół (jeśli są duże - na ćwiartki). Do blachy do ciasta nalać suto oleju i nasypać (na olej) soli i papryki, również suto. Na tę tłustą mieszaninę kłaść ziemniaki przekrojoną stroną w dół i całość włożyć do gorącego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w niewysokiej temperaturze. Ziemniaki mają być prawie miękkie.

Wtedy polać je jogurtem i posypać czosnkiem lub ew. niewielką ilością asafoetidy. Po polaniu jogurtem należy ziemniaki jeszcze z pół godziny zapiekać.

Wskazówki i uwagi:

Bardzo dobre z surówką z marchewki i jabłka.
Nadesłał(a) titi, dnia: 2003-07-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kuchnia Wedyjska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczone ziemniaki z piekarnika (wegańska)
Ziemniaki pieczone w mundurkach (wegańska)
Raita (dip na bazie jogurtu) z czerwonych ziemniaków (lakto-wege)
Pieczone ziemniaki z marchewką i cebulą (wegańska)
Sałatka z młodymi pieczonymi ziemniakami (wegańska)
Sałatka cesarska z pieczonymi ziemniakami (bez ograniczeń)
Ziemniaki pieczone przekładane warzywami (wegańska)
Pieczone bataty (słodkie ziemniaki) (wegańska)
Pieczone cytrynowo-tymiankowe ziemniaki (wegańska)
Pieczone ziemniaki kminkowe z pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas