Papryka nadziewana mocno warzywowa i taka szaleńczo aromatyczna
Feeria smaków i aromatów, niezapomniane wrażenia wizualne. Takie danka sprawiają, iż na buziach wielkie uśmiechy się pojawiają, a atmosfera przy stole od razu cieplejsza i milsza się staje.
4 papryki - najlepiej czerwone
1 średniej wielkości bakłażan
2 cebule średniej wielkości
pieczarki
3 pomidory średniej wielkości
oliwa z oliwek (ale nie extra vergine)
sól
pieprz
garść startego, ostrego, żółtego sera, albo dwie garście
do przyozdobienia: garść świeżej, posiekanej bazylii [można w zamian użyć suszonej - około łyżeczki] lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Potrawę zaczynam od przygotowanie bakłażana: kroję go na plastry o grubości około 2 cm, posypuję z dwóch stron solą i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie na bakłażanie pojawią się krople soku, które ścieram papierowym ręcznikiem [ja lubię bakłażana ze skórą, jeśli jednak Tobie to nie odpowiada, możesz obrać bakłażana ze skóry].
Kiedy bakłażan wyciska z siebie wszystkie soki, przygotowuję paprykę: myję ją, osuszam i przekrawam na połówki, usuwam gniazda nasienne [zostawiam jednak szypułki - będą stanowić wspaniały element dekoracyjny] i wstawiam do piekarnika nastawionego na grill i nagrzanego do temperatury 230 stopni. Po około 10 minutach skóra papryki powinna być w wielu miejscach spalona i powinny na niej powstać bąble - kiedy tak się stanie, wyjmuję paprykę i szybciutko wkładam do torebek plastikowych i dokładnie je zamykam [możesz je też włożyć do dowolnego, hermetycznego naczynia]. Po kilku chwilach wyjmuję papryki z woreczków - skóra z nich sama będzie odłazić - ściągam ją dokładnie, a papryki, już bez skóry, płuczę szybko pod bieżącą wodą - w ten sposób z papryk usunie się najmniejsze kawałki skóry.
Czas na resztę warzyw - cebulę obieram i kroję na szesnastki, pieczarki obieram i kroję na raczej grubsze niż cienkie plasterki, pomidory obieram ze skóry [robię na nich płytkie nacięcia, wkładam je na 2 minuty do wrzątku - skóra sama zlezie], usuwam nasiona i sok, i kroję na ósemki.
Bakłażana kroję na kostki 2cm na 2 cm.
Cebulę, pieczarki, bakłażana, wrzucam do naczynia żaroodpornego, polewam szczodrze oliwą i wstawiam do piekarnika nastawionego na grill i rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Kiedy warzywa lekko się zarumienią, dodaję do nich pomidory i trzymam jeszcze w piekarniku 3 minuty.
Tak przygotowanymi warzywami napełniam połówki papryk, posypuję je startym serem, polewam szczodrze oliwą i wstawiam do piekarnika na 3 minuty - by ser się rozpuścił.
Wskazówki i uwagi:
Na stole posypuję dla większego aromatu porwaną na duże kawałki bazylią lub w przypadku jej braku liśćmi natki pietruszki.
Do tego może być bagietka, ale samo też doskonale smakuje. A z kieliszkiem białego, silnie zmrożonego, wytrawnego wina smakuje jeszcze bardziej.
Bakłażany wymagają znacznie dłuższego pieczenia. Dobry sposób na obranie papryki ze skórki. Ogólnie przepis ok, ale nic nadzwyczajnego.
Genowefa
May 27, 2009
Genowefa May 27, 2009