ciasto ziemniaczne:
około 10-12 ziemniaków średniej wielkości czyli mniej więcej 1 kg
półtorej szklanki pszennej mąki
2 jajka
masło do wysmarowania blachy
sól
nadzienie:
około pół kilograma kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
jajko
2 łyżki oliwy
2 łyżki tartej bułki
dwie cebule średniej wielkości
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Najpierw grzyby - zalewam je dwoma szklankami wrzątku i odstawiam na kilkanaście minut. Następnie gotuję je na średnim ogniu przez około 20 minut, aż staną się miękkie.
Odcedzam, a wodę z gotowania zachowuję. Grzyby kroję na długi i cienkie kawałki. Kapustę zalewam kilkoma szklankami wody i gotuję do średniej miękkości, pod koniec gotowania dodaję wodę z gotowania grzybów.
Podczas gotowania kapusty obieram cebule, kroję na drobną kostkę i smażę na łyżce oliwy do jej zeszklenia.
Ugotowaną kapustę odcedzam, odciskam, dodaję grzyby, cebulę, przekładam na patelnie z pozostała oliwą i często mieszając smażę przez 2-3 minuty, tak by zupełnie odparować płyn. Studzę, dodaję tartą bułkę i jajka, mieszam - nadzienie jest gotowe.
Ziemniaki obiera, dokładnie myję, kroję na niezbyt duże kawałki i gotuję w osolonej wodzie do średniej miękkości. Ugotowane odcedzam i przeciskam przez praskę lub ugniatam na jednolitą masę. Kiedy wystygną trochę, dodaję mąkę, jajka, sól i mieszam dokładnie.
Żaroodporną formę smaruję masłem, z trzech czwartych masy ziemniaczanej układam na dnie i bokach warstwę o grubości około 2 cm, w tak powstałą formę nakładam nadzienie. Z pozostałego ciasta robię płaski placek i nim przykrywam kulebiak, dokładnie zalepiając wszelkie dziury.
Na tak przygotowany kulebiak wrzucam kilka sporych wiórków masła i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut - kiedy wierzch jest zrumieniony, to czas by przygotowywać się do pałaszowania tego zaiste pysznego dania.
Wyśmienicie do niego pasuje czarowny barszcz, lub zwyczajowo już zimny kefir.
~saoirse Jun 6, 2003