7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kapucha Cheleny

Krysia Thompson: Jak juz wspomnialam nie ma tam bledu ort. ani pijanych rodzicow przy chrzcie. Ja w tym kontekscie jestem Zofja (czasem znana jako Zorro, ale zaczynam leciec w manowce cwalem, wiec temat porzuce).
U Cheleny jadlam swietna kapuche, a poniewaz Chelena jest swieza wegetarianka to wiem, ze u niej beda ciekawe jarzynki.




Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kapusta, najlepiej mloda;
sol ziolowa lub jarzynka;
listki bobkowe (laurowe);
gozdziki;
pieprze rozne - kolorowe odmiany, czarny, bialy, cayenne, troche chili;

Przygotowanie:

Kapustke, najlepiej mloda, poszatkowac, wrzucic do gara, dodac stosowna (do wlasnego smaku) ilosc czegos (np jarzynki, soli ziolowej, substytutu soli w postaci zmielonych ziol - niektore SA slone, czyli takiej soli ziolowej bez soli [...]). Dolozyc do tego pare listkow bobkowych ORAZ gozdzikow. Ilosci nie okreslam, bo to zalezy od rozmaru glowy kapuscianej i wytrzymalosci na liscie laurentowe oraz gwozdziki. Zreszta zawsze mozna te cuda wylowic z gara, jakby aromat gozdzikowy przygwarzdzal aromat kapusciany.
Na samym koncu - czyli jak kapustka miekka i aromaty sie
wymieszaly - dodac duzo pieprzu dowolnego - kolorowe odmiany, czarny, bialy, cayenne, ba nawet troche chili. Chelenie chyba raczka sie omskla przy dodawaniu pieprzu tureckiego, bo przy posilku dyskretnie obcieralam nos w rekaw...ale dobre bylo bardzo. Te gozdziki zamienily skromna kapuste w elegancka dame.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Krysia Thompson
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Indyjski miszmasz z batatem (wegańska)
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska)
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege)
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska)
Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas