7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

tiramisu 1



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

150 g sera ricotta
250 g sera mascarpone
dwa opakowania (jakies 30-40 sztuk) biszkoptow-paluszkow (ladyfingers)
1 szklanka espresso albo przynajmniej mocnego naparu kawowego
1/4 szklanki cukru
2 zoltka
100 g smietanki kremowki (30%)
25 g rumu (najlepszy jest korzenny jamajski)i - opcjonalnie - odrobina likieru grand manier
1/2 lyzeczki nieslodzonego kakao
1 lyzka tartej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

zoltka utrzec z cukrem do bialosci. potem dodac sery i dalej ucierac, az powstanie gladka masa. wymieszac delikatnie z bita smietana, wstawic do lodowki. espresso zmeiszac z alkoholem i przestudzic. biszopty ulozyc na dnie tortownicy (dobrym pomyslem jest zrobic z nich tez 'plotek' na obwodzie - ja odkrawam z takiego biszkopta jeden
koniec i stawiam go na sztorc 'jezykiem' w gore - ladnie to wyglada i zapobieg rozlewaniu sie masy na boki). nasaczyc biszkopty mieszanina kawowo-likierowa, polozyc na tym polowe masy serowo-smietanowej, na tym znowu biszkopty, nasaczone kawa, na tym znowu serek. wierzch posypac kakao i czekolada, calosc wstawic do odowki i chocby slina ciekla ciurkiem - poczekac przynajmniej jeden dzien, zeby wszystko
dobrze sie przegryzlo.

Wskazówki i uwagi:

serow ricotta i mascarpone nie da sie neistety niczym zastapic. to znaczy polski serek homo mioze i nieco podobny konsystencja, ale smak stanowczo nie ten...)
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-02-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:kamila slawinska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tiramisu (bez ograniczeń)
Ciasto à la tiramisu (wegańska)
Deser a'la tiramisu (lakto-wege)
Wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami (wegańska)
Tiramisu inaczej (na domowym biszkopcie, bez mascarpone) (bez ograniczeń)

Nowości:

Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Indyjski miszmasz z batatem (wegańska)
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska)
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege)
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska)
Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas