7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Mrożona kawa z pianką i kakao
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki: dla 1 osobyczubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej o delikatnym smaku
1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu) 2 łyżeczki cukru 2-3 gałki lodów waniliowych albo śmietankowych bita śmietana kakao Przygotowanie:Kawę zalać gorącą wodą, posłodzić, dolać mleko, ostudzić i wstawić do lodówki.
Kiedy odpowiednio się schłodzi (można jej pomóc wstawiając do zamrażalnika na jakiś czas), wlać do wysokiej szklanki (do 3/4 wysokości), dodać 2-3 gałki lodów i zrobić ładną czapeczkę z bitej śmietany w sprayu. Wszystko obficie posypać niesłodzonym kakao i podawać ze słomką. Wskazówki i uwagi:Najlepiej nie sugerować się smakiem dopiero co zrobionej ciepłej kawy - po schłodzeniu mocno zmieni smak. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dolać wody albo mleka, czy trochę dosłodzić według uznania.
Gotowe mrożone kawy w kartonikach są bardzo aromatyczne, my możemy wzbogacić smak naszej domowej kawy w bardzo prosty sposób: dodając do naparu trochę syropu toffi, takiego w plastikowych buteleczkach do wyciskania na lody czy gofry. Można także wlać kieliszek adwokata albo ajerkoniaku na lody, przed dodaniem bitej śmietany.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: Nov 3, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Wkn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kawa mrożona (lakto-wege)Mrożona miętowa kawa (wegańska) Mrożona kawa z lodami (bez ograniczeń) Caffe Frappe - zimna grecka kawa z pianką (wegańska) Mrożona kawa z likierem kawowym (bez ograniczeń) Lody czekoladowe z mrożonego kakao i bananów (wegańska) Kawa mrożona z masy jak do lodów (bez ograniczeń) Truskawkowa pianka (lakto-wege) Pianka kawowa (wegańska) Kakao z mikrofalówki (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |