7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Falaffel, czyli felafel

Są dwie wersje: izraelska na ciecierzycy i egipska na grochu.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g ciecierzycy lub grochu, ciecierzycę trzeba przez noc namoczyć
pół litra wody
50 g cebuli
jajko lub 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej (w wersji wegańskiej)
0,5 łyżeczki kuminu (lub więcej)
0,5 łyżeczki kolendry
pieprz Cayenne (do smaku ;-))
pieprz pieprzowy (też)
sól
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki stołowe == ŁS pietruszki odrostów posiekane
2 ŁS mąki razowej lub bułki tartej

Do smażenia: tłuszcz kokosowy (ceres był kiedyś, też OK)

Przygotowanie:

Groch ugotować (ok. godzinę), odcedzić i rozciapać np. malakserem. Cebulę też można od razu dodać lub drobno posiekać i dodać. Dodać całą resztę składników i tyle mąki, aby zrobiło się dość elastyczne, ale nie za twarde ciasto. Odstawić na 20 min. Mokrymi łapkami formować kluski fi 3-4 cm i trochę splaskatać. Smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony po 4 min, aż się zezłocą.

Wariant: do ciasta dodać 2 łyżki stołowe oleju i kluchy na blachę i do piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

Tych 'klusek' wcale nie trzeba formować łapkami. Ja kiedyś podpatrywałam jak to robił kucharz w jakiejś budce z takim właśnie jedzeniem - mieli specjalne urządzenie podobne do tego, którym w cukierniach nakładają kulki lodów. On właśnie tym nabierał kulki i od razu chlup! na gorący tłuszcz. W sprzedaży są takie plastikowe łyżeczki, którymi można się posłużyć - będzie szybciej i o wiele wygodniej :)

Warianty: zamiast czosnku i pietruszki łyżeczkę posiekanego imbiru. Groch zielony, żółty, biały.

Do tego sos pomidorowy lub jogurtowy (jogurtowy w wersji lakto- lub lakto-ovo-) (jogurt, cumin, papryka, pietruszka, sól).
Nadesłał(a) pat, dnia: Nov 3, 2001
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia: Waldemar
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Czy można mrozić?
~ankaskakanka Jul 15, 2023


Dałem 5 bo przepis sprawdzony poza oczywiście opcją z gotowaniem grochu.
Ja zrobiłem z surowego i wyszło przepyszne.
Pan Ładny Jan 18, 2015

ja robię z grochu bo to tańsze. co z tego, że nie oryginalne... w smaku naprawdę nie ma wielkiej różnicy ;) można powiedzieć że to wersja lokalna ;)
oczywiście grochu nie gotuję tylko robię z surowego, namoczonego
~znikam Sep 25, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Felafel (wegańska)
Falafel (felafel) (wegańska)
Smoła czyli koktajl z jagód (wegańska & RAW)
Jaja żółte czyli kminkowe (ovo-wege)
Tatar paryski czyli twarożkowy (bez ograniczeń)
Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska)
Plow czyli ryż z marchewką (wegańska)
Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska)
Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska)
Pościła, czyli ser z jabłek (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas