7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

placek śliwkowy dla Agnisi

zapewne placek śliwkowy tak przypadł do gustu Niechcicom z "Nocy i dni" Dąbrowskiej, że Barbara nieraz piekła do w Serbinowie, gdzie owoców nie brakowało. My możemy go przyrządzić zarówno ze śliwek świeżych (jest wtedy najsmaczniejszy), ale także z mrożonych lub tych z kompotu.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

250 g (1 i 1/4 szkl.) maki
2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
pol szkl. oleju slonecznikowego
250 g (8 lyzek) cukru
3 jajka
125 ml (pol szkl.) mleka
cukier wanilowy
1 czubata lyzka proszku do pieczenia
500 g sliwek
tluszcz i bulka tarta do formy

Przygotowanie:

jaja utrzec lub zmiskowac z cukrem i cukrem waniliowym, nastepnie stopniowo dodawac olej, ciagle ucierajac. dodac make i make ziemniaczana, proszek do pieczenia i mleko. wymieszac. forme wysmarowac tluszczem, posypac bulka tarta. ciasto wlac do formy. sliwki poprzecinac na pol, wybrac pestki, poukladac na ciescie przecieta czescia do gory. piec w niezbyt goracym piekarniku ok. 1 godz. po przestygnieciu posypac cukrem pudrem lub polukrowac.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 18, 2001
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 8/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placek śliwkowy (bez ograniczeń)
Tarta śliwkowa (bez ograniczeń)
wino śliwkowe (wegańska)
Śliwkowo - czekoladowy "tulipan" (lakto-wege)
Zupa jabłkowo - śliwkowa (lakto-wege)
Śliwkowa tarta z Liege (ovo-wege)
Chutnej śliwkowo-gruszkowy (wegańska)
Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
Zupa dyniowo - śliwkowa (wegańska)
Piernik orkiszowy śliwkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas