7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kajmak tradycyjny



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 szklanki mleka,
500 g cukru,
100 g masła

Przygotowanie:

Mleko gotować z cukrem ok. 2 godz. ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Przestudzić, dodać masło i ucierać przez kilka minut drewniana łyżką. Masę wylać na kruchy spod i rozsmarować nożem umaczanym w gorącej wodzie. Udekorować orzechami, migdałami, rodzynkami...
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-04-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

z woda nic sie nie robi, tylko cukier sie karmelizuje ;]
~xyz 2008-09-30 14:19:09.773

podam wam super przepis na torcik kajmakowy-specjalność jednej z restauracji.

ciasto:
-mąka pszenna (3 i 3/4 szk)
-śmietana(1 i 1/4 szk)
-1 jajo
-1 proszek do pieczenia
-margaryna(1 i 1/4 kostki)

masa:
-dżem
-2 kostki masła
-mleko skondensowane słodzone-2 puszki

na górę placka
-morela suszkona-5 dkg
-orzechy włoskie-5 dkg
-śliwki kalifornijskie-5dkg
-płatki migdałowe-5dkg

Zagniść ciasto ze składników i schłodzić. Mleko skondensowane gotować 3 godz na wolnym ogniu. Mleko wystudzić i ucierać z masłem. Ciasto wałkować na cienkie placki(ok. 8-10 szt). Piec pojedynczo -8 minut. Przekładać placki masą kajmakową, każdą warstwę. Pierwszy placek przełożyć dżemem. Przełożony placek przycisnąć czymś cięzkim na noc. Na drugi dzień zalewamy placek resztą masy kajmakowej i posypujemy posiekanymi bakaliami.

Wbrem pozorom placek nie jest pracochłonny jeśli mamy ugotowane puszki z mlekiem.

aha, ja robię masę z jednej puszki i jednej kostki margaryny.
Naprawdę pyszny torcik. polecam
~czarna_1981 2006-12-12 00:00:00.0

Ale przecież puszkowe jest super gęste! Chyba, że wzięłaś niesłodzone?
~monika 2006-04-12 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kajmak (masa krówkowa) (wegańska)
Herbatnikowo-orzechowy deser z kajmakiem (lakto-wege)
Majonez tradycyjny (ovo-wege)
Coleslaw tradycyjny (bez ograniczeń)
Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska)
Tradycyjna sałatka warzywna (jarzynowa) (ovo-wege)
Dango - tradycyjny japoński deser (wegańska)
Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Szaszłyki "tradycyjne" z kotletami sojowymi (smażone lub grillowane) (wegańska)
Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas