7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

450 g twarogu
4 żółtka
100 g - 1/2 cup cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka olejku pomarańczowego, albo jak kto ma, 2 łyżki Grand Marnier
2 łyżki startej świeżej skórki cytrynowej
2 łyżki rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej, kandyzowanej
2 łyżki fig, pokrojonych w kawałki wielkości rodzynek
4 łyżki orzechów włoskich, pokrojonych w kawałki wielkości rodzynek

Stara, czysta poszewka na poduszkę "na straty".

Przygotowanie:

W dużej misce żółtka ubić z cukrem, aż zbledną i będą puszyste, dodać sok cytrynowy, skórkę cytrynową, olejek i twaróg, zmiksować, aż się dobrze połączy. Dodać bakalie, wymieszać i przełożyć całość w róg poszewki, albo specjalnie w tym celu uszyty z płótna worek, spiczasty jak twaróg na hali.

Zakręcić płótno tak, jakby się robiło twaróg, i zawiązać koniec czymś mocnym, najlepiej sznurkiem. Położyć pakunek płasko na drewnianej desce, która jest umieszczona przy brzegu zlewu, podparta na 2-3 cm z drugiego końca, aby stworzyć pochylnię, bo będzie skapywać z tego mleczna substancja, jak z twarogu. To przykryć drugą deska drewnianą i na to ustawić duży, plaski garnek pełen wody. Tak pozostawić na 6-8 godzin. Delikatnie wyłuskać ambrozję z poszewki, przykryć plastikiem, przełożyć do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny przed podaniem, lub dłużej.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-04-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:Magdalena Bassett (magda@west.net)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

krakowska ambrozja (wegańska)

Nowości:

Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Indyjski miszmasz z batatem (wegańska)
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska)
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege)
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska)
Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas