7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ananasowiec 1



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 puszka ananasów
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
8 łyżek cukru na karmel
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki masła

Przygotowanie:

Tłuszcz lekko roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i dodać do nich mąkę z proszkiem oraz tłuszcz. Wymieszać. Ubić pianę z białek. Kiedy jest już dosyć twarda dodać 1/2 szklanki cukru i razem ubijać. Dodać do ciasta. 8 łyżek cukru zbrunatnić na patelni (cukier roztopi się i zrobi się ciemny, ale trzeba uważać, bo szybko zaczyna się dymić). Szybko, żeby nie stwardniać, wylewać ten cukier na blachę, to znaczy do formy. Forma ma być sucha. Na tym cukrze ułożyć plastry ananasów. Na to wlać ciasto. Piec 35 minut w 150 stopni C. Przestudzić.

Do soku z ananasów dodać trochę rumu i soku z cytryny. Nasączyć tym ciasto. Gdy nasiąknie, odwrócić, to znaczy dół z ananasami ma się stać wierzchem.

Wskazówki i uwagi:

Ostatnio robiłam ten placek z brzoskwiniami zamiast ananasów.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr. dyskusyjna: pl. rec.kuchnia, autor:"Ewa T."
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ananasowiec (bez ograniczeń)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas