7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gotowanie karczochów



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

karczochy
sól
woda

+ folia spożywcza

Przygotowanie:

Karczochy płuczemy pod bieżącą wodą, po osuszeniu odcinamy nożem 3-4 cm czubka. Przy pomocy nożyczek kuchennych obcinamy połowę każdego z płatków (miejsca nacięć można posmarować sokiem z cytryny). Odcinamy łodygę u nasady kwiatu. Kwiaty karczocha zawijamy w folię spożywczą i gotujemy 35-45 min. w posolonym wrzątku. Ugotowane karczochy studzimy, następnie usuwamy wewnętrzne płatki, tak aby dostać się do włochatych włókien, które usuwamy łyżeczką.

W ten sposób przygotowane karczochy podajemy z sosami lub faszerujemy.

Najpopularniejszym sposobem jedzenia ugotowanych karczochów jest odrywanie płatków, maczanie ich w sosie np. ziołowym, i wysysanie, poczynając od nasady.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2001-01-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: restaurants.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Serca karczochów gotowane (duszone) z plastrami cytryny (wegańska)
Babka gotowana (ovo-wege)
babka gotowana 1 (bez ograniczeń)
Sernik gotowany (bez ograniczeń)
Buraki gotowane (wegańska)
Kotlety z warzyw gotowanych (ovo-wege)
Napój imbirowy gotowany (wegańska+miód)
Gotowane ciasto na herbatnikach (lakto-wege)
Babka gotowana "Danusia" (bez ograniczeń)
Owsianka bez gotowania (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas