7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:JAJKA 4
MĄKA 8 dag CUKIER 12 dag JABŁKA 70 dag CUKIER PUDER 7 łyżek CUKIER WANILIOWY Przygotowanie:Papier pergaminowy (lub folię) posmarować masłem (maragryną), wyłożyć nim formę keksową (lub małą tortownicę) i posypać tartą bułką. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej (o grubych otworach) tarce, wymieszać z cukrem, cynamonem (lub - jeśli ktoś woli - z cukrem waniliowym). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, z białek ubić sztywną pianę. Do ubitych żółtek wsypać mąkę, cukier waniliowy, dodać pianę i lekko wymieszać. Do przygotowanej formy wsypać na dno owoce, na nie wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze ok. 160ř 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto wypieczone). Wyłożyć z formy i gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Wskazówki i uwagi:Uwagi: 8 dag mąki = ok. 9 płaskich łyżek, 12 dag cukru - ok. 10 łyżek, zamiast jabłek mogą być mrożone śliwki, wypestkowane. Dodatkowo ew. trochę cynamonu, papier pergaminowy lub folia aluminiowa do wyłożenia formy, masło (lub margaryna) do posmarowania papieru, bułka tarta do wysypania.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Biszkopt z owocami i galaretką (bez ograniczeń)Biszkopt 3 (ovo-wege) Biszkopt 2 (ovo-wege) Biszkopt (ovo-wege) Biszkopt z amarantusem (ovo-wege) Biszkopt zaparzany (ovo-wege) Biszkopt na białkach (ovo-wege) Biszkopt z serem (bez ograniczeń) Biszkopt z rabarbarem (bez ograniczeń) Biszkopt wegański (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |