7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa francuska - cebulowa na winie



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 - 5 cebul,
1 porcja włoszczyzny,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
5 dag sera (ementaler, gouda),
1/2 bułki paryskiej,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić, gotować 20 min, a następnie odcedzić. Naczynie z wywarem odstawić. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Na gorącym oleju zrumienić cebulę, oprószyć ją mąką, połączyć z wywarem i gotować 15 - 20 min. Następnie dodać wino, cukier, doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarce
o dużych otworach. Zupę przelać do żaroodpornego
naczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. C, aż ser się stopi i zrumieni (5 - 10 min).
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 18, 2001
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa cebulowa na winie (wegańska)
Francuska zupa cebulowa (wegańska)
Francuska zupa cebulowa, zapiekana (bez ograniczeń)
Francuska zupa porowo-cebulowa z grzankami (wegańska)
Zupa z truskawek w czerwonym winie (wegańska)
Zupa jabłkowa z białym winem (wegańska)
Zupa cebulowa z marchewką (lakto-wege)
Zupa cebulowa z grzankami (bez ograniczeń)
Korzenna zupa cebulowa. (wegańska)
Zupa-krem cebulowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas