7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kotlety z pszenicy z majerankiem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A może kotlety z mięsa pszenicznego-sejtanu?
Witam,
Według Pani Bożeny Żak-Cyran Autorki książki: „Odnowa na talerzu” sejtan jest to mięso pszeniczne. Jest to półprodukt mający wysoką wartość białkową (czysty gluten pszeniczny).
Nie jest to niestety produkt przydatny dla osób, którym lekarz zalecił dietę bezglutenową. Według Autorki książki sejtan ma zastosowanie w kuchni wegetariańskiej jako mięso pszeniczne.
Dlatego byłem zaskoczony, że Wasza wyszukiwarka nie wykazała, żadnej informacji o sejtanie.
Podaję to na podstawie strony 58 wspomnianej wyżej książki.
Na stronie 13 swojej książki Pani Bożena Żak-Cyran twierdzi, kiedy po raz pierwszy podała rodzinie na obiad kotlety panierowane z sejtanu, to członkowie rodziny sądzili, że są kotlety panierowane z mięsa.
Dla osób zainteresowanych uzyskaniem sejtanu informuję, że na stronach 180-181 ksiązki Pani Bożena Żak-Cyran podaje należy przygotowywać sejtan-mięso pszeniczne. (Wszystkie wymienione tutej strony książki odnoszą się do wydania tej książki z 2014 rozszerzonego i aktualnionego)
Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski
ryszrosz.blogspot.com
roszrysz 2015-08-22 16:08:21.768

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas