puszka.pl - pysznie!

Pomidorowe kotlety z kaszy jaglanej (bezglutenowe)

Pyszne, łatwe w wykonaniu i zabójczo aromatyczne kotlety z suszonymi pomidorami :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 11 niewielkich kotletów

0,5 szklanki kaszy jaglanej
5 pomidorów suszonych z oleju
1 cebula
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki mąki kukurydzianej + do obtoczenia
0,5 garści natki pietruszki
pieprz, sól, bazylia, oregano
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w 1 szklance osolonej wody przez 10 minut. Cebulę i suszone pomidory kroimy jak najdrobniej, siekamy pietruszkę.

Gdy kasza się ugotuje i odrobinę ostygnie, mieszamy dokładnie wszystkie składniki oprócz mąki. Teraz częściowo miksujemy - można odłożyć połowę i ją zmiksować dokładnie, a potem połączyć całość, można też spokojnie po prostu podziabać ręcznym blenderem masę, tak mniej więcej (to wersja dla leniwych - mamy później mniej naczyń do mycia). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Dosypujemy mąkę kukurydzianą.

Formujemy z masy niewielkie kotleciki i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast pietruszki (lub pół na pół z nią) można dodać świeżą bazylię. Masa jest dość lepiąca, ale łatwo temu zaradzić - wystarczy zanurzać ręce w zimnej wodzie pomiędzy formowaniem kolejnych kotletów.

Do smażenia można dodać trochę oleju z suszonych pomidorów - zyskamy dodatkowy aromat.
Nadesłał(a) Sowa90, dnia: Feb 16, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: