1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1/2 szklanki płatków błyskawicznych (owsianych, jęczmiennych, orkiszowych - według uznania)*
dwie cebule
odrobina oleju
sól
przyprawy wg uznania (u mnie jedynie sos sojowy, trochę papryki ostrej i curry)
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do zrumienienia.
Soczewicę należy wypłukać i ugotować do miękkości. Jeśli zostanie jakaś woda na dnie, to odlać lub odparować. Do ugotowanej soczewicy trzeba dodać płatki i cebulkę, wymieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce, żeby masa napęczniała i trochę ostygła.
Następnie masę należy zmiksować lub utłuc tłuczkiem**.
Przyprawić, formować kotlety i smażyć (można bez tłuszczu) lub upiec w piekarniku. Masa nie jest surowa, więc nie musi to trwać zbyt długo, chodzi tylko o zrumienienie kotletów.
Podawać do obiadu z sosem, lub zapakować na wynos i wcinać same lub z keczupem.
Wskazówki i uwagi:
*) czasami potrzeba trochę więcej płatków, wszystko zależy od miękkości soczewicy.
**) ja miksuję tylko połowę masy dla lepkości i potem mieszam wszystko dokładnie.
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2013-11-24 22:57:47.657
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.