12 dużych naleśników
opakowanie mrożonego szpinaku (500g)
kostka sera typu feta
4-5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
2 łyżki masła lub margaryny
panierka: jajko
1:1 bułka tarta i polenta (lub ewentualnie sama bułka tarta)
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i rozmrażamy go na średnim gazie. Dodajemy, sól, gałkę i zmiażdżony czosnek, czekamy, aż woda odparuje, od czasu do czasu mieszając.
Jeśli szpinak nie był mielony, blendujemy go na papkę i dodajemy rozkruszoną fetę.
Gotowy farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy i smażymy na średnim gazie z każdej strony na rumiano.
Wskazówki i uwagi:
* Do panierowania używam zwykle mieszanki bułki tartej i polenty (pół na pół), panierka jest wtedy bardziej chrupiąca i złocista niż w przypadku samej bułki tartej.
* Polecam podawać z sosami na ciepło: serowym, pieprzowym, szalotkowym lub jakimkolwiek pieczarkowym, albo z sosami na zimno: czosnkowo-ziołowym lub czosnkowym. Szpinak ma to do siebie, że pasuje do wielu smaków.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2013-07-21 12:51:27.852
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.