puszka.pl - pysznie!

Kotleciki mielone z grochu i soi

Łatwe w przygotowaniu pikantne kotleciki z mielonego grochu i gotowych kotletów sojowych z dodatkiem ostrej papryczki i smażonej cebuli.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2- 4

ok. 100 g suchego grochu - połówki
opakowanie kotletów sojowych lub granulatu (ok. 100 - 150 g)
2 średnie cebule
3-4 małe ostre papryczki
sól, bazylia, czosnek (wszelkie ulubione przyprawy)
olej /oliwa do smażenia i do wyrabiania masy (ok. 1/4 szklanki)
bułka tarta i płatki owsiane do obtoczenia

Przygotowanie:

Moczę groch przez parę godzin, może być przez noc, płuczę, gotuję w wodzie z dodatkiem przypraw. W tym samym czasie w drugim garnku gotuję do miękkości kotlety sojowe z oliwą i przyprawami.

W tym czasie podsmażam cebulę.

Do wysokiej miski wrzucam odcedzony groch i odsączone kotlety sojowe. Dorzucam smażoną cebulę, ostre papryczki i dolewam trochę oliwy. Nieco solę, ale cały czas sprawdzam, aby nie przesadzić. Dodaję bazylię, chili w proszku (to wersja dla miłośników mocno ostrego!) Blenderuję całość.

Z masy formuję małe płaskie klopsiki i obtaczam je w mieszance bułki tartej, płatków owsianych i (a jakże!) chilli w proszku.

Smażę na patelni lub piekę w naczyniu żaroodpornym.

Wskazówki i uwagi:

Długość smażenia lub pieczenia to sprawa indywidualna, bo masa jest jadalna już na surowo. Zresztą część przed zrobieniem kotletów chowam do pudełka i służy mi jako pasta do kanapek.
Nadesłał(a) KKKG, dnia: 2013-05-22 21:05:25.793
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: