puszka.pl - pysznie!

Warzywne kotlety z ciecierzycy

Ciecierzycę uwielbiam - jest zdecydowanie najczęściej używanym przeze mnie strączkiem. Falafel był do tej pory moim numerem jeden wśród warzywnych kotletów - jednak wiadomo, nie ma takiego dania, które nigdy się nie nudzi.

Przepis na kotlety dostałam od znajomej, która znając moją miłość do ciecierzycy, zapewniła, że zagoszczą w moim repertuarze dań na stałe. Nie myliła się. :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8 dużych

250 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
ok. 3/4 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej (w razie potrzeby może być więcej)
ok. 1/4 szkl. mąki z ciecierzycy
1-2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 szkl. orzechów włoskich
2 szkl. startej na tarce marchewki
ok 1/2-1 szkl. kukurydzy konserwowej
1 średniej wielkości czerwona cebula, drobno posiekana
ok 1/2 szkl. pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki (w sensie przyprawę)
2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na tarce, po czym odciskamy tak dużo wody, jak to tylko możliwe. Ciecierzycę odsączamy z wody i blendujemy wraz z marchewką, natką pietruszki i orzechami po czym przekładamy do miski. Dosypujemy mąkę wraz z przyprawami (papryka, kolendra, czosnek u sól), dodajemy oliwę i ugniatamy całość na jednolite ciasto- powinno 'umiarkowanie' lepić się do rąk (w razie czego możemy dosypać więcej mąki).

Na koniec dodajemy do 'ciasta' kukurydzę, cebulę i paprykę po czym mieszamy wszystko za pomocą rąk.

Formujemy kotlety i smażymy na patelni grillowej.

Wskazówki i uwagi:

Kotlety świetnie smakują w wersji 'burgerowej'. Bułka, pomidor, ogórki konserwowe, sałata lodowa, ketchup, musztarda, sojonez, garść kiełków i kotlety z ciecierzycy świetnie razem smakują. :)

Składniki podałam nieco 'na oko'- myślę, że ich ilość można nieco zmodyfikować i też wyjdą OK.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-04-09 20:38:48.167
Źródło/autor przepisu: Laura

Twoje zapiski: