puszka.pl - pysznie!

Kotlety z ryżu i soczewicy

Najprostsze na świecie kotlety z soczewicy, z zaledwie kilku składników. Myślę, że nie są żadną nowością (kotlety jak kotlety), ale dzięki przyprawie tandoori nabierają pysznego, indyjskiego aromatu.
'Magiczne' połączenie ryżu i soczewicy sprawia, że stanowią dobre źródło białka.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8-10 niedużych

3/4 szklanki ryżu
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
olej do smażenia
sól
bulion warzywny
przyprawa tandoori masala wg uznania
mielone siemię lniane
opcjonalnie mąka z np. ciecierzycy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w bulionie do miękkości, soczewicę w osolonej wodzie, w międzyczasie podsmażamy cebulę. Do cebuli dodajemy soczewicę i przyprawę tandoori, podsmażamy jeszcze chwilkę razem, często mieszając. Na końcu dodajemy ryż i blendujemy wszystko razem - masa nie musi być jednak zupełnie 'gładka'.

Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni, wcześniej skropionej olejem.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: Mar 11, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: