marynata:
3/4 szklanki wody
łyżeczka soli
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki koperku świeżego lub mrożonego
łyżka przyprawy do ryby lub pieprz cytrynowy. kurkuma, bazylia, jak ktoś lubi to może dodać algi lub nori
niby jajko do panierki:
100 ml wody
3-4 łyżki mąki
trochę soli
pieprz cytrynowy
sok z cytryny
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Tofu kroimy w dość cienkie plastry i zalewamy marynatą. Najlepiej odstawić do następnego dnia, żeby tofu przeszło smakiem. Składniki na niby jajko mieszamy i wylewamy na talerzyk. Na drugi wysypujemy bułkę tartą. Tofu odsączamy z marynaty, maczamy w niby jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano. Smakują wybornie z ziemniakami i sosem czosnkowym ;-)
Nadesłał(a) oliwka-oliwka,
dnia: 2012-10-17 06:49:57.609
Źródło/autor przepisu: z sieci http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/