puszka.pl - pysznie!

Gryczanki

Babcine kotleciki z kaszy z cebulą. Można podawać z sosem grzybowym!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g kaszy gryczanej
2 marchewki
1 cebula
bułka tarta
olej do smażenia
sól
pieprz

Opcja: grzyby, koperek

Przygotowanie:

Kaszę i marchew gotujemy "na miękko". Cebulę należy posiekać i zeszklić na patelni lub w rondelku. Składniki wymieszać blenderem lub mikserem - dzięki temu greczanki nie będą się rozsypywać! Posolić i dodać pieprzu. Opcjonalnie można dorzucić trochę grzybów albo koperek.

Następnie lepimy "kluchy", obtaczamy w tartej bułce i na gorący tłuszcz! Po zrumienieniu greczanki są gotowe.
Nadesłał(a) mrsnogood, dnia: Sep 21, 2012
Źródło/autor przepisu: Moja Babcia

Twoje zapiski: