puszka.pl - pysznie!

Kotlety wegańskie - jaglane z groszkiem

Dobre na ciepło jako danie obiadowe i na zimno np. w kanapce na drogę. Najzdrowsza z kasz - jaglana warta polecenia ;-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 20 sztuk

szklanka kaszy jaglanej
szklanka mrożonego groszku
8 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek pora
2 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki,
sól, pieprz,
sos sojowy,
papryka słodka i szczypta ostrej,
majeranek

Przygotowanie:

Kaszę przelewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, wyrzucamy na durszlak i pozostawiamy do całkowitego odcieknięcia wody. Pieczarki, cebule i pora kroimy w kostkę szklimy na oleju. Groszek zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy. Wszystko razem mieszamy z kaszą i przyprawami i wsypujemy mąkę, mieszamy.

Formujemy małe kotleciki, ja robię to zwilżonymi w wodzie rękami, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Smacznego i gorąco polecam.
Nadesłał(a) oliwka-oliwka, dnia: Sep 21, 2012
Źródło/autor przepisu: http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/

Twoje zapiski: