puszka.pl - pysznie!

Kotleciki z quinoa i białej fasoli

Jedne z najsmaczniejszych jakie do tej pory zrobiłam, bardzo polecam. Świetnie komponują się z cacykami. Zjedliśmy je w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałatki z czerwonej kapusty i śliwek.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 8

1/2 szklanki opłukanej quinoa
1/2 szklanki jakiejkolwiek białej fasoli namoczonej na noc
1 spora szalotka
1/4 szklanki bułki tartej
1 jajko z chowu wolnowybiegowego
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz
olej do smażenia

sos:
1 szklanka gęstego, naturalnego jogurtu
1 ogórek wężowy
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy, gotujemy w wodzie do zupełnej miękkości. Gotujemy także quinoa.

Wszystkie składniki kotlecików miksujemy w malakserze na gładką masę. Na rozgrzanym oleju smażymy je na rumiano z obu stron (ok. 5 minut na stronę).

Ogórka obieramy, trzemy na grubej tarce, odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z jogurtem naturalnym. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy, podajemy z kotlecikami.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Sep 12, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/09/kotleciki-z-quinoa-i-biaej-fasoli.html

Twoje zapiski: