puszka.pl - pysznie!

Kotlety panierowane z boczniaków

Przepyszne panierowane kotleciki z boczniaków. Pamiętam smak z dzieciństwa smażonych w ten sposób kani, ale że bardzo ciężko je dostać można je zastąpić boczniakami. Zapewniam, że zostaną włączone do stałego jadłospisu nie jednego z Was ;-)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 4

300 g boczniaków
bułka tarta
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Boczniaki myjemy, obcinamy korzonki pozostawiając płaskie kapelusze, solimy i pieprzymy, pozostawiamy na pół godziny, aby trochę zmiękły. Jajko wybijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, solimy, na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Boczniaki maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osuszamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ziemniakami i sałatką, np. buraczaną z oliwą z oliwek. Smacznego;-)

Wskazówki i uwagi:

Zaletami są nie tylko ich smak, ale także wartość odżywcza.
Bardzo duża ilość dość dobrze przyswajalnego białka. Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, witaminy z grupy B, kwas foliowy.
Nadesłał(a) oliwka-oliwka, dnia: Sep 5, 2012
Źródło/autor przepisu: http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/

Twoje zapiski: