Przepyszne panierowane kotleciki z boczniaków. Pamiętam smak z dzieciństwa smażonych w ten sposób kani, ale że bardzo ciężko je dostać można je zastąpić boczniakami. Zapewniam, że zostaną włączone do stałego jadłospisu nie jednego z Was ;-)
300 g boczniaków
bułka tarta
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki myjemy, obcinamy korzonki pozostawiając płaskie kapelusze, solimy i pieprzymy, pozostawiamy na pół godziny, aby trochę zmiękły. Jajko wybijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, solimy, na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Boczniaki maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osuszamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ziemniakami i sałatką, np. buraczaną z oliwą z oliwek. Smacznego;-)
Wskazówki i uwagi:
Zaletami są nie tylko ich smak, ale także wartość odżywcza.
Bardzo duża ilość dość dobrze przyswajalnego białka. Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, witaminy z grupy B, kwas foliowy.