2 szkl. startych na grubszym "oczku" surowych buraków (nie trzeba odlewać soku)
1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl. uprażonego słonecznika
1/2 szkl. uprażonego sezamu
1/2 szkl. posiekanej cebuli
1/2 szkl. bułki tartej (można dodać więcej, gdyby się ciasto nie chciało kleić)
1/4 szkl. oleju
4 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 posiekane ząbki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystko razem mieszamy, formujemy kotlety i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na posmarowanym olejem papierze do pieczenia.
Pieczemy 35 minut, w połowie czasu przekręcając burgery na drugą stronę.
Wskazówki i uwagi:
Doskonale wkomponują się też w kanapkę jako burger. W tym celu należy umieścić liść sałaty na połówce przypieczonej pełnoziarnistej bułki, następnie położyć kotlecika + plasterek cebuli i polać ulubionymi sosami. Można dodać plasterek pomidora lub co nam się podoba i smakuje.
Nadesłał(a) vegabutik,
dnia: 2012-04-18 13:58:42.751
Źródło/autor przepisu: blog vegelicious