puszka.pl - pysznie!

Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami

Pyszne kotleciki warzywne przygotowywane a la falafel.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g suchych warzyw strączkowych - np.: fasola, groch, soczewica lub ich mieszanki
2 cebule
2 papryki
2 marchewki
inne, dowolne warzywa (bakłażan, kalafior, brokuł...) lub większa ilość w/w
czosnek
sól i inne przyprawy wg uznania

Przygotowanie:

Strączkowe moczyć przez noc (lub dłużej). Namoczone zmielić w maszynce do mielenia (u mnie wyciskarka dwuślimakowa) razem z jedną cebulą.

Drugą cebulę pokroić w kostkę, paprykę również, marchew drobno utrzeć. Inne warzywa pokroić dosyć drobno. Wszystko wymieszać. Dodać zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku. Smażyć normalnie.

Wskazówki i uwagi:

Proporcja warzyw do zmielonej masy może być prawie 1:1. Lepiej jednak wziąć mniej warzyw. Przed smażeniem można obtoczyć w sezamie, panierce lub inaczej.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Feb 4, 2012
Źródło/autor przepisu: na podststawie: "Veggiemania" Tierversuchsgegnern Aachen e.V.

Twoje zapiski: