500 g suchych warzyw strączkowych - np.: fasola, groch, soczewica lub ich mieszanki
2 cebule
2 papryki
2 marchewki
inne, dowolne warzywa (bakłażan, kalafior, brokuł...) lub większa ilość w/w
czosnek
sól i inne przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
Strączkowe moczyć przez noc (lub dłużej). Namoczone zmielić w maszynce do mielenia (u mnie wyciskarka dwuślimakowa) razem z jedną cebulą.
Drugą cebulę pokroić w kostkę, paprykę również, marchew drobno utrzeć. Inne warzywa pokroić dosyć drobno. Wszystko wymieszać. Dodać zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku. Smażyć normalnie.
Wskazówki i uwagi:
Proporcja warzyw do zmielonej masy może być prawie 1:1. Lepiej jednak wziąć mniej warzyw. Przed smażeniem można obtoczyć w sezamie, panierce lub inaczej.