puszka.pl - pysznie!

Paszteciki orzechowo-grzybowe

Pyszne paszteciki na każdą okazję.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 12 pasztecików lub mała keksówka

szklanka (250 ml) pęczaku zamoczonego na noc (można pominąć namaczanie)
spora garść suszonych borowików (zalanych wrzątkiem i zostawionych na noc)
1 łyżeczka bulionu w proszku
1 szklanka orzechów włoskich (objętość po wyłuskaniu)
60 ml oleju rzepakowego
1 jajko
sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby odsączamy na sitku, płyn zachowujemy uzupełniamy wodą, aby otrzymać 1 litr. Jeżeli moczyliśmy kaszę odsączamy ją na sicie i przelewamy świeżą wodą.

Wywar grzybowy zagotowujemy, wrzucamy bulion w proszku, mieszamy aż się rozpuści, wrzucamy kaszę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, ewentualnie uzupełniając płyn. Raczej takiej potrzeby nie będzie. Kaszę studzimy na sicie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jeżeli pieczemy pasztet w keksówce natłuszczamy ją lub wykładamy papierem ewentualnie przygotowujemy foremki na muffinki.

Orzechy mielimy w malakserze dość drobno, ale tak, aby zostały większe kawałki, które będą przyjemnie chrupać w pasztecie.

Następnie mielimy pęczak razem z grzybami i olejem. Mieszamy dokładnie razem ze zmielonymi orzechami i jajkiem. Doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do formy lub foremek dobrze dociskając.
Pasztet w keksówce pieczemy ok. 45 minut, w foremkach do muffinek około 20 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-01-03 18:20:49.429
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/12/do-poczytania-o-wegetarianskich.html

Twoje zapiski: