1 szklanka kaszy kukurydzianej
1 jajko
przyprawa warzywna
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
3 szklanki wody
Przygotowanie:
Do gotującej wody z przyprawą warzywną wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem kilka minut, aż zgęstnieje. Przelać masę do płaskiego naczynia (ja wylewam na dużą blaszkę i jest w sam raz).
Rozprowadzić równomiernie na ok. 1-1,5 cm grubości i odstawić do przestygnięcia. Gdy stężeje, pociąć na kwadraty (oryginalny przepis) lub tak jak ja wyciąć kształty, np. serduszka foremkami do ciastek.
Obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na oliwie.
Wskazówki i uwagi:
Można podawać z sosem (duszona cebula ze startą pietruszką, marchewką i selerem, sok pomidorowy, przyprawy) ale są też wyśmienite bez sosu.
Sądzę, że z jaglanej czy manny (bez smażenia) można przygotować takie "ciasteczka" ze słodkim sosem. Smacznie i atrakcyjnie, np. na deser, dla dzieci itp.
Nadesłał(a) Alik,
dnia: 2011-11-24 21:50:09.09
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.