puszka.pl - pysznie!

Serdeczne kotleciki z kaszy kukurydzianej

Cieszą podniebienie, portfel i oko :)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1 szklanka kaszy kukurydzianej
1 jajko
przyprawa warzywna
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
3 szklanki wody

Przygotowanie:

Do gotującej wody z przyprawą warzywną wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem kilka minut, aż zgęstnieje. Przelać masę do płaskiego naczynia (ja wylewam na dużą blaszkę i jest w sam raz).

Rozprowadzić równomiernie na ok. 1-1,5 cm grubości i odstawić do przestygnięcia. Gdy stężeje, pociąć na kwadraty (oryginalny przepis) lub tak jak ja wyciąć kształty, np. serduszka foremkami do ciastek.

Obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na oliwie.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać z sosem (duszona cebula ze startą pietruszką, marchewką i selerem, sok pomidorowy, przyprawy) ale są też wyśmienite bez sosu.

Sądzę, że z jaglanej czy manny (bez smażenia) można przygotować takie "ciasteczka" ze słodkim sosem. Smacznie i atrakcyjnie, np. na deser, dla dzieci itp.
Nadesłał(a) Alik, dnia: Nov 24, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: