puszka.pl - pysznie!

Kotleciki ryżowe z grochem

Są lekkie, pyszne i pożywne. Ja formowałam je w takie kulki jak na zdjęciu, dzięki czemu nie rozpadały się na patelni i łatwo było je obtoczyć w bułce tartej.

Z podanych składników wyszły 2 talerze i jeszcze trochę kotlecików, więc cała rodzina może się nimi porządnie najeść :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- 3 saszetki białego lub brązowego ryżu
- około 1,5 szklanki żółtego grochu (można trochę mniej)
- koperek (użyłam mrożonego)
- pół cebuli
- 3 duże ząbki czosnku
- pół małej cukinii (niekoniecznie)
- pół pomidora
- przyprawy: majeranek, kminek, papryka, pieprz itp.
- bułka tarta (u mnie zrobiona z czerstwego chleba, który rozwałkowałam i z rożnych rodzajów otrębów np. żytnich, pszennych czy owsianych
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Groch ugotować aż będzie miękki. Ryż ugotować we wrzącej nieosolonej wodzie do miękkości. Oba składniki przestudzić, a następnie w większej misce rozdrobnić ubijaczem do ziemniaków lub czymkolwiek innym. Dodać ok. 3 łyżki koperku (ja dałam 5). Odrobinę posolić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć startą cukinię (ja cukinię obrałam ze skórki i starłam na maleńkich oczkach). Dodać cebulę i zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać pół pomidora, przyprawy, wyłączyć gaz, przestudzić, następnie dodać do masy z grochu i ryżu, wymieszać wszystko i doprawić do smaku.

Rozgrzać olej na patelni, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron, następnie przekładać na talerz - można odsączyć na chusteczce, choć u mnie to nie było konieczne, gdyż smażyłam na niewielkiej ilości oleju.

Wskazówki i uwagi:

Nie trzeba w ogóle dawać cukinii, a wystarczy tylko pół pomidorka, cebulę i czosnek. Jeśli komuś będzie się ciasto źle lepić, to polecam dodać odrobinkę mąki ziemniaczanej.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: Nov 1, 2011
Źródło/autor przepisu: Ja

Twoje zapiski: