puszka.pl - pysznie!

Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa

Najlepszy domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem kapuśniak, ogórkową, żurek, krupnik, a nawet ekspresową pomidorówkę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

por średniej wielkości
2-3 łyżki oleju do smażenia
ew. 1 listek laurowy
niewielka cebula
3 l wody lub ok. 1,5 l dla uzyskania b.esencjonalnego bulionu

sól
ew. sos sojowy
pieprz ziołowy
pieprz czarny

Przygotowanie:

Obrać i umyć warzywa - pora najlepiej naciąć wzdłuż i wypłukać starannie, bo piach może być dość głęboko między jego liśćmi.

Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Do garnka wlać olej, wrzucić pora i ew. listek laurowy, podsmażyć aż zaczną apetycznie pachnieć i lekko się przyrumienią. Tak, zgadza się, podsmażamy nie na patelni, ale w tym samym garnku, w którym zaraz będziemy dalej gotować zupę - mniej zmywania :)

Cebulę obrać, nadziać np. na stary widelec i opalić nad ogniem (skórka cebuli ma być w zasadzie czarna, pokryta bąbelkami) lub pokrojoną w krążki "przypalić" z obu stron na suchej patelni - moja babcia przypalała ją bezpośrednio na płycie kuchennej (takiej z fajerkami). Dzięki temu będzie bardziej aromatyczna.

Cebulę wrzucić do garnka. W tym momencie można też dodać inne składniki zupy (np. ziemniaki, kaszę, kapustę kiszoną). Wszystko zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować - wystarczy 5-10 min. lub tyle, ile potrzebują składniki zupy.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-04-14 12:18:05.204
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: