puszka.pl - pysznie!

Kotlety ziemniaczano-buraczkowe

Pyszne pseudo-hamburgery do wsadzenia w bułę lub samodzielne danie obiadowe w formie kotlecików ziemniaczanych. Obowiązkowo z surówką :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

porcja ugotowanych ziemniaków z obiadu (nie określę sztuk gdyż użyłam puree, które zostało po obiedzie)
buraczki tarte (ja użyłam kupnych z działu surówek w sklepie)
szczypiorek
pietruszka lub koperek
cebulka
czosnek świeży bądź granulowany (jak kto woli)
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Na początku siekamy szczypiorek, pietruszkę i cebulkę. Cebulkę szklimy na odrobinie oleju. Ziemniaki dokładnie rozgniatamy, po czym mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, pietruszką, czosnkiem, startymi buraczkami i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę oliwy lub oleju.

Formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej, spłaszczamy w rękach i smażymy NA SUCHEJ PATELNI bądź dosłownie delikatnie przesmarowanej oliwą lub olejem. Ja przy dwóch pierwszych kotletach popełniłam ten błąd, że nalałam na patelnię oleju co spowodowało, że ze zgrabnych hamburgerów zrobiła się totalna pulpa, co doprowadziło mnie prawie do łez ze złości :P Na suchej patelni kotleciki smażyły się idealnie i zachowały kształt.
Są naprawdę pyszne.

Wskazówki i uwagi:

W wersji niewegańskiej można dodać do masy ser lub jajko.
Oczywiście dodatki to kwestia gustu - można dodać koperek zamiast pietruszki lub pokrojoną paprykę. Miałam również ochotę dodać pokrojone w kosteczki parówki sojowe. W końcu zrezygnowałam, ale jestem pewna, że też będą wtedy pyszne. Zachęcam do próbowania :-) Smacznego !!
Nadesłał(a) LalaAla, dnia: Oct 4, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: