puszka.pl - pysznie!

Mus z zielonej papryki

100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

11 średnich zielonych papryk (1,5 kg)
2 średnie cebule (300 g)
1 łyżeczka oleju kukurydzianego do smażenia
1 łyżka curry
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Przygotowanie:

Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na dowolne kawałki, wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i ugotować na miękko. Można na parze, ale tego jest dużo...

Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać curry i majeranek, smażyć około dziesięciu minut, podlać odrobiną wody z papryki, przykryć i podusić trochę.

Ugotowaną paprykę zmiksować razem z wodą, w której się gotowała (zostanie jej naprawdę niewiele), dodać zawartość patelni, wymieszać, dodać pieprz i pogotować na najmniejszym ogniu ze trzy minuty. Mniami!
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-04-28 23:20:55.939
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: