puszka.pl - pysznie!

Kotlety sojowe duszone pod konfiturą rabarbarowo-cebulową

Porcja z podanych składników dostarcza 152 kalorie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

3 suche kotlety sojowe (20 g)
cynamon
1 łodyga rabarbaru (100 g)
1/2 czerwonej cebuli (100 g)
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka oleju kukurydzianego do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety zalać wrzątkiem, poczekać pięć minut aż przestaną być suche, wyjąć i z obu stron lekko (naprawdę lekko) oprószyć cynamonem.

Rabarbar obrać, odciąć około siedmiocentymetrowy kawałek, resztę zetrzeć na tarce lub w inny sposób doprowadzić do konsystencji musu. Odcięty kawałek łodygi pokroić w kostkę o mniej więcej półcentymetrowym boku. Cebulę drobno posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać olej, wsypać majeranek, posmażyć z 30 sekund, wrzucić kotlety, zrumienić z jednej strony (zajmuje to około trzech minut), obrócić, przesunąć. Na pozostałą przestrzeń patelni wrzucić cebulę, posmażyć ze trzy minuty, dodać rabarbar (zarówno mus, jak i kostkę), zmniejszyć ogień do minimum, jeśli trzeba podlać wszystko odrobiną wody, zamieszać, oprószyć jeszcze trochę cynamonem, przykryć, dusić około 10 minut. Gotowe!
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-04-28 21:52:53.215
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: